Onze milieu-inspanningen:

Bij ijsbroers hechten we veel belang aan de natuur rond ons.

Daarom doen we ook ons uiterste best om ervoor te zorgen dat onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk blijft.

Wat zijn de zaken die we concreet doen?


  • Zonnepanelen. 

Wij hebben ons dak zo vol mogelijk gelegd met zonnepanelen om ervoor te zorgen dat we onze eigen groene energie kunnen gebruiken wanneer de zon schijnt. Bij ons is het natuurlijk ook zo dat we het meeste ijsjes maken en dus ook energie verbruiken, wanneer de zon schijnt. Daarom willen we zoveel mogelijk energie zelf opwekken die we onmiddellijk kunnen gebruiken.


  • Groene energie

Wanneer de zon niet schijnt hebben we natuurlijk ook nog steeds elektriciteitsverbruik. Daarom hebben we een energiecontract waarbij we enkel 100% groene energie afnemen. Allemaal geoogst uit Belgische zon, wind en waterkracht.


  • gerecycleerde en biologische potjes

De ijspotjes waar we onze bolletjes in scheppen zijn gemaakt van gerecycleerde materialen en ze zijn biologisch afbreekbaar. Wanneer er per ongeluk eentje in de natuur terechtkomt, zal het potje alsnog vergaan. Een hoorntje dat in de natuur terechtkomt vergaat natuurlijk nog veel makkelijker ;-). En belangrijker: dat kan je ook helemaal opeten.


  • potjes laten recycleren

Wanneer je een ijsje komt eten bij ons, wordt je ijspotje ook nog eens door ons gerecycled. Wij laten een bedrijf komen dat onze potjes komt ophalen en die het allemaal nog eens recycleren. Op deze manier proberen we onze afvalberg zo klein mogelijk te houden. Daarom is het heel belangrijk dat je goed sorteert bij onze vuilbakken. We kijken het na en we sorteren het zelf nog eens voor het in de container gaat, maar dat kost ons veel tijd.. Goed sorteren is de boodschap!

De liter en halve liter dozen moeten geschikt zijn voor een lange bewaring, daarom worden deze niet nog eens gerecycled. Het materiaal waarmee ze gemaakt zijn, komt uit verantwoord beheerde bossen. Als je thuis onze potjes of liter dozen weggooit, moeten deze dus gewoon bij het restafval. 

Wij zijn één van de weinige ijssalons in België die de potjes laten ophalen om ze te laten recycleren. Onze coupe-bordjes worden ook mee opgehaald en gerecycled. 


  • herbruikbare lepeltjes

Om onze afvalberg nog te verkleinen, gebruiken we nu ook metalen lepeltjes die we afwassen en hergebruiken. Zo moet je bij ons geen ijsje eten met een houten, papieren of bamboe lepeltje. Wil je graag je potjes mee naar huis nemen? Dat kan, we hebben plastic lepeltjes die ook afgewassen en hergebruikt mogen worden. Je mag deze ook een volgende keer bij ons binnenbrengen, zo kunnen we samen de afvalberg zo klein mogelijk houden.


  • afval sorteren

We sorteren ook het afval dat we maken, en we vragen aan jullie om dat ook te doen. Onze vuilbakken hebben we zo duidelijk mogelijk gemaakt zodat iedereen zijn steentje kan bijdragen. Het wordt onderverdeeld in restafval, pmd, potjes en bekers, groenafval en bestek. Als er iets onduidelijk is, mag je het ons altijd vragen!


  • weinig waterverbruik

Onze ijsmachines zijn watergekoeld. Dat wil zeggen dat ze water gebruiken om ons ijs mee te koelen. In plaats van telkens stadswater eenmalig te gebruiken hebben wij grote regenwaterputten waaruit we ons water halen om onze machines mee te laten koelen. Na gebruik komt dat water ook gewoon weer in de regenput terecht, zodat het opnieuw gebruikt kan worden. Dat water komt natuurlijk nooit in contact met ons ijs. Om de machines te reinigen gebruiken we wel stadswater. 

Onze toiletten zijn ook aangesloten op het regenwater om zo weinig mogelijk stads- en drinkwater te verbruiken.


  • ecologische kuisproducten

Onze schoonmaakproducten zijn voor 90% biologisch afbreekbaar en ecologisch. Op die manier houden we onze zaak volledig schoon zonder de natuur te schaden.


  • groen wagenpark

Wanneer we naar de winkel moeten gaan, ijs leveren of met onze ijsbar op locatie gaan maken we gebruik van ons groen wagenpark.